Helgen som kommer

Nu är det nära! Imorgon efter lektionerna åker jag ut till Barajas för att hämta Lisa! :D Torsdagen kommer kännas lång...

Inte mycket nytt att berätta annars, det mesta flyter på. Jag stör mig på min lärare i Prehistoria de Amerindia, men man kan ju inte tycka om alla, resten av mina lärare är toppen. Men denna kvinna... jag anstränger mig för att gilla henne, men varje lektion säger hon något som hindrar mig. Typ "Jag repeterar ingenting, ni får helt enkelt lyssna noga." Hon skriver inte heller upp saker på tavlan. (Trots att ämnet handlar om städer och gudar med helt outtalbara namn som Teotihuacan eller Quetzalcoatl.) Eller "Ja, de som inte är här i dag har ju missat sin chans att få det här materialet. Synd för dem." Eller (i förbigående, efter att för typ två veckor sen sagt att vi ska göra en muntlig presentation) "Och så ett arbete förstås." Och när en elev frågar hur stort, med förvånad ton: "Ja, absolut inte mindre än 7 sidor." Wtf?! Det slänger hon ur sig som om det var ett litet glosförhör, en uppsats på sju sidor som för min del kommer handla om ett folkslag jag aldrig hört talas om och hur neurologi (som jag vet ännu mindre om) representeras i deras ikonografi. En kakbit, plättlätt liksom. Speciellt med tanke på att jag ska skriva liknande uppsatser i två andra ämnen (där lärarna dock är underbara). 

MEN. Allt det där får vänta. Nu väntar en pluggfri helg med Lisa, Madrid, turism, shopping och Halloween! :D

Kultur (och finkultur ska det vara!)

För några dagar sen gick jag hem från en lektion medan det regnade, i motvind. Det var en ganska nyttig upplevelse, för det är lätt att börja skapa en idealbild av Sverige när man är här, och bara tänka på de saker som man saknar hemma och som är bättre hemma. Den eftermiddagen var ett abrupt uppvaknande från det idealet, och medan jag svor över att ha lämnat paraplyet hemma (det var solsken när jag gick hemifrån) tänkte jag på det faktum att majoriteten av eftermiddagarna är så i Sverige. Plötsligt kändes mina 6 månader väldigt korta :P

Denna helg har gått i kulturens tecken. I fredags kväll gick jag och Rakel på en teateruppsättning av "La Casa de Bernarda Alba", en pjäs av García Lorca (en av Spaniens viktigaste poeter) som vi läste i litteraturen förra terminen. Jättespännande att se den IRL, en helt annan sak än i manusform då det mesta blir lite stelt. I lördags åkte jag och Lea (en tjej från Tyskland som går på flera kurser med mig) in till Madrid, i första hand för att jag var tvungen att gå på en föreläsning på Museo de América i samband med en kurs, men också för att vi båda var intresserade av en konstutställning med den tyske målaren Friedrich, eftersom han målade under romantiken och vi håller på med den perioden i litteraturkursen. Vi ville också besöka Pradomuséet, som har ett nytt rum med romantisk konst, men vi kom precis under den timmen som det var gratis inträde så kön var sju mil lång (och det är nästan inte en överdrift, ni som har varit där kan ju föreställa er om jag säger att den gick runt halva byggnaden). Vi bestämde därför att det får bli en annan dag och gick till El Retiro istället, en enorm park (jag vet inte om den till och med är större än Central Park?) som ligger precis bredvid.



Idag har jag hållt mig på mattan och pluggat för att ha så mycket gjort som möjligt inför Lisas besök, så att jag kan ägna all tid helhjärtat åt att vara guide ;) Då blir det mer kultur! :D

Grattis mamma! :)

Grattis på födelsedagen kära mamma! Ännu en födelsedag som jag missar, men det får bli gemensamt firande när ni kommer hit senare! :) Jag ska skicka grattistankar hela dagen i alla fall :)

Jag har ju som sagt blivit lite dålig på att uppdatera, men jag måste i alla fall berätta om paellafesten som Tessa och Theo var värdinnor för. När jag kom dit stod Theo i köket med förkläde och var mitt uppe i att hälla i det sista i en av tre paellor. De hade också gjort kyckling i ugn och sangría för ett helt kompani, vet inte var de hade hittat tid för det. Det blev i alla fall otroligt gott, men trots att vi var ca 15 pers, varav 7 hungriga killar, så tror jag de har paella kvar för några dagar. Kolla vad snygg den var!



Sen gick jag vidare ut för att träffa Jessica och dansa. Söndagen blev en hemmadag med varvat internet/plugg/tv. Och idag är det tillbaka till lektioner och gymmet! :)
Hasta la próxima vez!

Post!

Jag fick brev från farmor idag och blev så himla glad att jag var tvungen att skriva om det direkt :) Det är något speciellt med att få brev, och när man är så här långt hemifrån blir det ännu mer speciellt! Det är häftigt att föreställa sig att farmor postade brevet hemma i sin lilla stad och att det fem dagar senare har rest hela vägen över Europa för att hamna i min brevlåda i Alcalá. Nu måste jag bara svara för att se om det funkar åt andra hållet också! :)

Filmrekommendation och Segovia

Jag var ganska trött när vi samlades klockan 9 för att åka buss till Segovia, eftersom jag bara sovit tre timmar natten innan, men det var värt det! Det berodde på att vi gått på bio som började kvart över tolv, och den filmen är nu på en av topplaceringarna på min filmlista. Den heter Agora, jag tror att titeln är samma på engelska fast jag har haft lite problem att hitta den. Den är i Gladiatorstil och handlar om perioden i övergången mellan de romerska gudarna och kristendomen. Filmen har haft problem att hitta distributörer villiga att visa den i USA, och jag kan förstå det, för den visar inte direkt kristendomens ursprung från sin vackra sida. Mycket känslor från första minuten som bara ökar ända till filmens klimax i slutet (jag och Rakel satt och grät såklart). Huvudkaraktären är baserad på en verklig person från den tiden som såklart blev den som jag identifierade mig med eftersom hon trodde mer på forskning (som den var på den tiden) än religion. Självklart får hon problem på grund av det. Jag kan inte säga så mycket mer än att ni måste se den om ni får chansen, jag hoppas verkligen att den går på bio i Sverige också!



Resan till Segovia var i alla fall jättemysig och rolig även om jag var lite mör :) Eftersom jag varit där innan var det lite nostalgiskt, samtidigt som jag upplevde allt på ett helt annat sätt nu (det var ändå fem år sen vi var där sist.) Vi såg ungefär samma saker som sist, med tillägget Antonio Machados hus, en känd spansk författare.



Idag blir en dag för återhämtning, kommer vara hemma och plugga mest hela dagen. Ska kolla om gymmet är öppet men jag tror inte det eftersom det är en fiesta nacional idag, typ som juldagen fast värre :)
Kram tills vi hörs igen!

Tidsresenärer (och grattis på namnsdagen mormor!)

Igår kom jag hem halv sju på morgonen efter att ha gått ut, så jag sov till 11. Rakel hade varit på tågstationen och hämtat sin pojkvän hälsar på över helgen, och Emma har åkt hem till Santiago, så det känns lite konstigt. När alla ätit, sovit lite (för Rodrigo hade åkt tåg hela natten) och gjort sig iordning gick vi ut på stan eftersom det är medeltidsfestival, så hela det gamla kvarteret är fullt med tält och försäljningsstånd med hantverk, gammaldags mat och småprylar, musikanter och folk som uppträder. Alla som jobbar där har medeltidskläder och det hänger vimplar och flaggor mellan husen, det var precis som att förflyttas tillbaka i tiden, speciellt eftersom alla byggnader är så gamla, det förstärkte intrycket :) När vi spanat in allt och visat Alcalá för Rodrigo tog vi en kaffe på ett fik och nu är vi hemma och pausar innan vi ska ut igen.

Ikväll blir det nog bio, denna gång har vi förberett oss lite bättre och kollat hur bussarna går, så det ska inte vara några problem. Det blir nog Agora, jag antar att de gör reklam för den i Sverige också? Verkar bra i alla fall, även om jag hellre skulle se den på engelska såklart :P

Imorgon blir det en gratis dagstur med Erasmus till Segovia! :) Jag trodde inte att jag skulle få en plats för jag kunde inte gå på inskrivningen, men jag skickade ett mail och när jag tittate på listorna för bussarna så var jag där! Lycka! :)

Jag måste också passa på att säga att problemen med poängen löste sig! Nu kommer jag att läsa 25 poäng, språkkursen med Alcalingua inräknat (nu är jag glad att jag gick den!), och kurserna ser ut som följer:
- Literatura II (Litteratur 2) 6 poäng
- Teorías y métodos de la lingüística (Lingvistikens teorier och metoder) 6 poäng
- Prehistoria de las sociedades Amerindias (De amerindianska samhällenas förhistoria) 6 poäng
- Lenguas y dialectos de España (Språk och dialekter i Spanien) 3 poäng

Visst verkar det intressant? :) Nästa gång berättar jag om resan och bion och allt! Kram!

Grattis mormor!

Grattis på 77-års dagen mormor! :) Hoppas du blir uppvaktad ordentligt, önskar jag kunde vara med och fira dig!

Här i Spanien har värmen avtagit lite till runt 25 grader, man vet inte riktigt vad man ska ha på sig för det känns så där mittemellan tröja/t-shirt, shorts/jeans...

Förberedelser pågår för fullt inför Medeltidsfestivalen som är nu i helgen, vi har verkligen första parkett inför den så det ska bli jättekul :)

Det är ganska mycket nu men kurserna som börjar komma igång på riktigt, och dessutom förösker jag ju lägga till ännu en kurs för tillfället. Imorgon ska jag fråga på Erasmuskontoret om min lösning är okej, och sen borde det bara vara att rulla på med studierna. Jag har i alla fall gjort alla läxor tills imorgon. Nu kom jag precis hem från gymmet och det är dags för middag!

Kram på er alla!


Den första stressen

Jag har nog inte berättat det för alla, men det har varit lite krångel med högskolepoängen. Inte från SU:s sida, Sonia och jag är helt överens om det jag ska läsa, men UAH tycker att det är för lite poäng, så jag behöver en kurs till för att uppnå minimigränsen. Därför har jag denna vecka provat lite andra kurser, och idag var värst hittils. Jag började med att gå på en kurs som hette "Introduktion till översättning", eng-spa. Perfekt! Men den visade sig vara för spanjorer enbart, enligt läraren skulle nivån bli för svår för utländska studenter. En bortkastad timme. Däremot tipsade hon mig om en annan kurs senare på eftermiddagen som var speciellt anpassad för Erasmus. Jag sprang vidare till min nästa lektion som började precis efter. När den slutade kl 12 kollade jag schemat och hittade en kurs i översättning som började klockan ett, och tänkte "Den måste det vara hon menade!" Skyndade hem, åt en banan, skyndade tillbaka, men när jag kom dit var det samma lärare som på morgonen. Hon sa att Erasmusgruppen började klockan 14 i ett annat klassrum. Den skulle dock hålla på i två timmar, vilken innebar att den krockade med min litteraturlektion som började 15 och höll på till 17. Men jag slog i alla fall ihjäl en timme i bokhandeln på Calle Mayor och gick dit för att se hur det var. Stor klass, ganska rörigt med en övning som bestod i att översätta en konversation som vi gick igenom tillsammans, vilket var nästan omöjligt eftersom vi var så många. Men efter en timme gick jag i alla fall och sprang (för litteraturen är i en annan byggnad) till nästa lektion. Nu har jag precis kommit hem, ätit lunch/middag och om 20 min ska jag till gymmet med Jessica. Pust. Men jag tror inte jag kommer ha många dagar som denna under terminen :)
Kram!

Stadsvandring

Igår spenedrade jag hela dagen i huvudstaden med Rakel. Eftersom vår lärare i litteratur är lite fanatisk tycker hon inte att det räcker med att läsa litteraturen från den epok vi studerar, utan att vi också måste sätta oss in i tidens konst, mode, teater och arkitektur. Därför gick vi runt i kvarteret som kallas La Latina, sm enligt henne är den romantiska delen av Madrid. Enligt Rakel, dock, är det lite som Madrids Harlem, det fattigaste området med högst överfallskvot och där tunnelbanorna slutar gå 23 på kvällen för att det är för farligt. Men dagtid var det såklart mycket folk och till och med turister.

Det vi gjorde var i alla fall att vi gick, och gick, och gick lite till, och insöp det knappast befintliga romantiska atmosfären. Jaghade också fått tips från lärarinnan att gå och se Larras hus (Larra är en känd spansk författare från romantiken) och etfersom jag hade bra erfarenheter från Cervantes hus i Alcalá gick vi runt och letade efter det länge. Vi frågade till slut på turistkontoret på Plaza Mayor, men de kände inte heller igen det. De letade upp det på Google maps, och vi gick till adressen (som var ganska långt från Plaza Mayor) men när vi kom fram verkade det inte alls vara den sortens kvarter där stöter på ett 1800-tals hus. Vi gick i alla fall gatan upp, och plötsligt läser jag på en av de små skyltarna med historisk info på en av husväggarna: "Hit kan man spåra den byggnad där författaren Larra levde och verkade." Spåra. Dvs den finns inte längre. Mycket väsen för ingenting? Men vi fick i alla fall se en stor del av Madrids centrum som ingen av oss sett tidigare. Och jag tog bilder på allt för att visa för läraren :)

Vi kom in vis strax efter 14, då vi började med att äta lunch, och vi åkte hem vid ca 22.30, så vi avslutat med att äta middag :) En heldag promenerandes i Madrid med andra ord! Och gassande sol hela tiden :D
 Det känns fortfarande lite märkligt att åka "hem" till Alcalá och lägenheten, där den tredje medlemmen i vår "familj" väntade på oss, men det är skönt att det har blivit så såklart :) 


RSS 2.0