Första tentan gjord: töm, glöm, vidare till nästa!

ÄNTLIGEN!! Den första och absolut jobbigaste tentan är över, och även om det kanske inte blir ett lysande betyg är jag relativt säker på att jag klarade den, vilket är det viktigaste. Läskigaste tentan jag nånsin gjort, de på SU känns småmysiga i jämförelse. Läraren hade innan sagt att det skulle vara två frågor, en teoretisk fråga där hon skulle ge oss ett ämne och en bild som vi skulle bestämma epok och kultur på och analysera relativt djupgående. Jag visste att vi skulle ha två timmar. När vi kommer in har läraren sänkt ner projektionsduken (bara tur att jag hade glasögonen med mig!) och förklarar följande: Hon kommer trycka fram en bild på skärmen. Den kommer visas en begränsad tid (vilket visade sig vara ca 3 minuter). Under den tiden ska vi skriva så mycket vi hinner om bilden, innan hon trycker fram nästa. Det kommer vara 10 sådana bilder. Den elfte kommer ligga kvar, och den ska vi skriva en mer djupgående analys på.
Sedan gav hon oss ämnet på den teoretiska frågan, och jag förstod inte ens vad f-n hon menade. Som tur är verkade hon räkna med det, för när jag räckte upp handen sa hon bara Si si  och kom sedan till oss tre Erasmusstudenter och förklarade lite mer ingående. Sen hade vi en tredje del som bestod i ett foto som vi alla skulle åka till Amerikamuséet och ta, där vi skulle förbereda analysen men skriva den under själva tentan. Sen var vi klara och jag gick ut i solskenet och friheten. Jag tror inte det blir några lysande betyg, men jag borde klara mig i alla fall, vilket är det enda jag bryr mig om när det gäller denna kurs. 

Efter att ha gått hem och ätit lunch åkte jag in till Madrid för att koppla bort plugget ett tag och ladda batterierna inför imorgon och veckan som kommer. Först hängde jag runt Sol och kikade i affärer, men var lagom motiverad att shoppa, så jag gick bort mot Paseo del Prado. Hoppade in på Starbucks för att köpa med mig kaffe och gick till Retiroparken för att spatsera  runt sjön. Fick sällskap av en gammal gubbe som såg att jag var utlänning och antagligen kände sig ensam, så vi gick och pratade tills vi kom till utgången där han stannade kvar och jag gick tillbaka in mot centrum. Gick en sista sväng runt butikerna och försökte hitta en butik jag varit inne i förut, men hamnade istället på ett ställe som hade sjukt snygga armband med 70 % på allt. Lina = lycklig. Efter att ha fyndat lite där värkte mina fötter så jag satte mig på tåget hem. Fick äta linssoppa till middag som Andrea lagat, slappade framför tvn vilket det inte har blivit något av sen jag kom tillbaka. Kontrasten mellan mitt liv före/efter tentan var påtaglig. 

Imorgon är det dock tillbaka till skrivbordet. Jag ska njuta oförskämt mycket när jag lägger undan den decimetertjocka bunten med powerpointbilder från olika förhistoriska kulturer, och det känns faktiskt inte jättetungt att plocka fram lingvistikanteckningarna och litteraturhistorian. Kanske för att jag ser ljuset i tunneln.

Helgen med Jessica och Malin

De kom till slut, runt midnatt, och bara tomten var vaken (eller jag, i det här fallet). Vi drog ut på stan för att spana in Alcalás nattliv, som otroligt nog var helt dött klockan 2 en fredagnatt. Det var ungefär som när man kommer till klubben klockan 22 och väntar på att det ska dra igång. Vi höll ut till 4 då de stängde och däckade i lägenheten.

Klockan 10 morgonen därpå gick vi upp för att dra oss in till Madrid. Det blev alla de turistiga sakerna, Pradomuséet, El Retiro, Plaza Mayor och Sol. Efter lite logistiska diskussioner bestämde vi oss för att ge Alcalá en chans till, så vi åkte hem, gjorde oss i ordning och gick ut igen vid halv två-tiden. Nu hade det artat sig, vi tog en drink pa Gabanna (där Jessica fick jobberbjudande och gratisdrinkar till oss alla) och drog sedan vidare till Capícúa där vi var dagen innan men som nu var full. Idag stängde de kl 6, men vi gick ändå hem vid 4 efter en lyckad kväll eftersom vi skulle upp tidigt.

Närmare bestämt klockan 8. Mardröm. Vi släpade oss upp och gick ut på stan för att se något mer än nattklubbarna. Efter en lunch på ett café fick vi skynda oss hem för att taxin kom tidigt, och hux flux så var de borta igen lika snabbt som de kom. Jag satte mig vid skrivbordet och börjad efter några timmar känna hur sömnen smög sig på, men Jessica hörde av sig med förslag om middag och bio för att säga hej då till Sabina, så jag kunde vakna till lite. Supergod middag,  och vi gick jättemätta till bion och spillde ut oss i sätena (som är gudomligt mjuka och rymliga här) för att kolla Sherlock Holmen (som var riktigt bra). 

Sen dess har det inte varit lika roligt,  jag har suttit 9-14 och 16-19 måndag och tisdag med plugget, och så lär det fortsätta. 
Jag tror vi hörs igen när det är över! 

Hårdkörning :)

Nu har jag kommit igång, under veckans gång har jag störts av lektioner som vi fortfarande hade kvar, men idag (fredag) har jag suttit hela dagen med historiatentan och det var det första smakprovet på hur resten av mina tre veckor kommer vara. Jag tror det kommer funka. Nästa vecka dedikeras åt aztekernas, inkafolkets, olmekernas, mochicanernas, mayafolkets och Teotihuacans underbara värld. När så den tentan är över kommer nästkommande vecka att fördelas jämnt mellanlingvistikteori och spansk 1800- och 1900-tals litteratur. Inte så tråkigt som det låter faktiskt.

Men först! En helg i Madrid med Malin och Jessica! Om de bara landar någon gång...
Kram!

Tillbaka

Kom alltså tillbaka till Madrid på fredagkvällen. Skulle landat strax efter 20 men vi blev lite försenade, så jag var hemma i lägenheten runt halv elva. Jag tror att Emma har haft en liten FF-fest i lägenheten efter att vi stack, för diverse möblemang i vardagsrummet var trasigt när jag kom och det stod disk och sopor kvar i köket.

Lördagen spenderade jag på att kurera min lilla förkylning. Det blev täcket i soffan med näsdukar, vattenflaska dator, och många filmer på tv (tack spansk television!), och idag känner jag mig helt bra. Därför ryckte jag upp mig lite, diskade, gjorde mig iordning och gick ut på promenad. Har börjat lite försiktigt med litteraturtentan, uppvärmning inför imorgon då lektioner och seriöst plugg drar igång. Emma (och hennes kompis som verkar vara ett plåster på henne nuförtiden) kom hem vid halv fyra-tiden, men är nu ute igen för att äta.

Har galet mycket hemlängtan, fick liksom som en överdos av pojkvän, familj, vänner och svenskt väder när jag var hemma, och nu är det jobbigt att få in rutinen igen. Men just när en månad kändes som en oöverskådligt lång tid tittade jag i almanackan och insåg att det är i helgen som Jessica och Malin kommer! Kände då att jag fick energi för att ta tag i veckan däremellan i alla fall :) Resten av månaden får ordna sig på något sätt helt enkelt. Det som tröstar lite är att alla är i samma sits här i Alcalá, Erasmusstudenter och spanjorer. Emma har till exempel en tenta nästa vecka som hon inte börjat plugga till, min första är i alla fall den 25:e. Men nog om det, jag skulle kunna ranta om plugg i flera inlägg om jag tillät mig.

Nu är det i alla fall mindre än en månad kvar innan jag får åka hem för gott.
Kramar!

RSS 2.0