Korsord lönar sig 2.0

Nu var det ett par veckor sedan,  men jag berättade aldrig om det i bloggen: jag vann ytterligare ett presentkort på adlibris via DN:s korsord. Självklart skyndade jag mig att spendera det, och det som provocerade fram att jag nu äntligen skriver om det är att jag fått leveransen! Det blev ett lite mindre paket denna gång, men kanske desto godare. Det blev del 3 i Egmonts utgåva av kända Kalle Anka-tecknare, specifikt gäller det Don Rosa vars teckningar jag är barsnligt förtjust i. Sedan passade jag på att införskaffa ett par klassiker inom sci-fi genren, H. G. Wells tidiga verk The Island of Dr Moreau och The Time Machine, två små tunna böcker som jag tror kommer vara helt i min smak, framtidsdystopi/samhällskritik förklätt som en övernaturlig historia i stil med Gullivers resor. Jag har börjat så smått på The Island of Dr Moreau, stilen påminner helt klart om Swift, med ett inslag av Jules Vernes vetenskapliga beskrivningar av miljön. Fullständig recension kommer.

Ay, Carmela och Pedro Páramo

 Nu har jag officiellt avslutat den sista påtvingade (skönlitterära) läsningen för terminen! Igår hade vi det sista seminariet i litteraturteori och jag kan äntligen välja min läsning själv. Det vi har läst har inte varit så otrevligt, dock; intressanta val som jag nog kanske hade läst själv förr eller senare, troligen senare. Vi har även läst lite poesi, till exempel Altazor av Vicente Huidobro, vilket jag inte var lika exalterad över. Men de jag hade tänkt skriva lite mer om är dessa:

Ay, Carmela av Sanchis Sinisterra är en pjäs skriven i slutet av 1900-talet som utspelar sig under Spaniens inbördeskrig. I vår utgåva (förlaget Catedra) ingick även en annan av Sinisterras pjäser, Ñaque, och båda två är bitvis väldigt humoristiskt skrivna. Framförallt tilltalas jag av greppet att inkludera hela teaterlokalen i pjäsen, att låta publiken och det som pågår bakom scenen ingå i handlingen, vilket han använder sig av i både Ñaque och Ay, Carmela. Den senare av dessa bär också på ett viktigt budskap; skriven ungefär 40 år efter inbördeskriget, då Francos diktatur började övergå i demokrati och det folket ville göra var att lämna den perioden bakom sig och förtränga att det någonsin hänt, så ber denna pjäs åskådaren att komma ihåg historien, att inte glömma det som hänt. Kan man inte sin spanska historia så kan man ändå läsa Ay, Carmela och få ut något av den: det är också en historia om kärlek och relationer, rädsla, skam och stolthet.

Pedro Páramo av Juan Rulfo är vanlig skönlitteratur, fast vanlig kanske är fel sak att säga i detta fall. Rulfos roman är en tidslabyrint, där historien centreras runt den fiktiva byn Comala i Mexico. Till att börja med får vi följa Juan Preciado, en man som söker efter sin far, Pedro Páramo, som ska bo i Comala. Långsamt börjar han inse att den idylliska by hans mor beskrivit där hon växte upp inte längre existerar, utan är helt övergiven; bara spöken finns kvar. Romanens fragmentariska uppbyggnad, där vi genom de dödas minnen får veta Comalas historia, gör att det krävs mycket av läsaren: det är inget man slöläser för att fördriva tiden, och en andra läsning är att rekommendera för att få rätsida på allt. Men det är väl värt det; Rulfo har skapat ett verk med lika många betydelser och sidor som det finns karaktärer i boken, utan att det blir en enda moralkaka. Vackert och komplicerat.

Tematrio: Övernaturligt

Tänkte ta mig an Lyrans tematrio för första gången. Denna vecka är det övernaturligt tema, ett tema som passar mig som handen i handsken! Gäller bara att välja ut de bästa, tyvärr är The Picture of Dorian Gray redan tagen med det finns ju mycket annat läsvärt, till exempel dessa:

1. Historikern av Elizabeth Kostova kombinerar historiska fakta med den bästa formen av vampyrlitteratur. Soliga italienska piazzor varvas med mörka kyrkokällare där mystiken dallrar tät och där man lätt kan tro att Dracula fortfarande lever och suger blod, som han gör i denna jakt på sanningen som går genom både tid och rum.

2. The Canterville Ghost av Oscar Wilde är väl mer en novell än en roman, men den passar ju så bra till temat! Denna underbara berättelse om den amerikanska familjen som flyttar till England och möter ett ensamt spöke som man först skrattar åt, sedan tycker synd om och som slutligen får vila i frid.

3. En vampyrs bekännelser av Anne Rice är ännu en vampyrroman och tillsammans med den första romanen i denna tematrio en av de bästa inom genren. Vampyrens odödlighet betonas medan Louie berättar om sitt liv från New Orleans på 1800-talet fram till idag och om ett liv, eller en död, där förutsättningen är att gömma sig in plain sight.

 


Lördagsmys med K

K tog sig tid från sitt fullsatta schema för att komma och hälsa på dvärgpinschern Harry, det nyaste tillskottet i vår familj, innan hon var tvungen att rusa vidare till sitt jobb. Efter lite te tog vi ut lillkillen på promenad runt sjön vilket uppskattades, kanske framförallt av Harry själv.  Både han och jag blev bortskämda idag, eftersom K också hade med sig en (eller faktiskt tre) lite för tidiga födelsedagspresenter: ett superfint magnetbokmärke i Jane Austen-anda, boken Listan - ditt liv i listor och, efter ett byte, Shantaram av Gregory David Roberts som jag varit sugen på att läsa sedan den kom ut. Även "Listan" kändes som en fullträff; som jag nämnt tidigare känner jag ofta ett behov av att strukturera saker i listor, och vad passar då bättre än en bok där jag kan strukturera mitt liv i listor? Medan K nu sliter i sitt anletes svett har jag alltså sysselsatt mig med att fundera över bland annat "tuffa saker jag gjort" och "rebelliska saker jag gjort i tonåren" (inte så lång, den listan), bläddra i Shantaram och öppna och stänga min nuvarande läsning vid sidan jag markerat med bokmärket (det funkar!). Så tack för de fina presenterna och för en supertrevlig lördag, K! :)