Korsord lönar sig

Brukar vid frukostbordet lösa DNs korsord, även om jag bara lyckas lösa dem helt i början av veckan eftersom svåroghetsgraden ökar allteftersom. Jag skickade i alla fall in svaren på två av dem för ett par veckor sedan, och idag stod mitt namn på vinnarsidan! Kändes lite trissigt, "plötsligt händer det" liksom...

Det jag vann var i alla fall ett presentkort på 200 kronor på adlibris.com, så jag har spenderat morgonen på att frossa i deras utbud och försöka bestämma mig för hur jag kan få ut så mycket som möjligt av slantarna. Ganska behagligt problem om ni frågar mig :)

Låt den rätte komma in

Författare: John Ajvide Lindqvist
Publiceringsår: 2004
Handling: När en märklig flicka flyttar in i samma hus som 12-årige mobbade pojken Oskar i Blackeberg kommer hans bild av sig själv och hans liv att förändras.

Var börjar man? Jag älskar det här. Det är riktigt bra. Inte bara för att Ajvide Lindqvist har vågat kombinera det totalt normala (en svensk Stockholmsförort i början av 80-talet) men det övernaturliga; han ryggar heller inte undan för att skriva om mobbning, pedofili, mord, hämndtankar och självmordstankar, på ett sätt som är helt fritt från moralisering eller förutfattade samhällsuppfattningar. Om jag har någon kritik skulle det vara att det ibland går överstyr - man frossar nästan i blod, ögonvitor som smälter, hjärtan som krossas med bara händerna och annat som kräver ganska magstarka läsare. Men det känns också ganska uppfriskande och nytt, som en splatterfilm i litterär form. Jag älskade slutet, som jag självklart inte ska avslöja här men som var så perfekt och lämnade mig med en helt tillfredsställd känsla och inte den där tomma saknaden som brukar bli kvar när en riktigt bra bok är slut. Jag älskade också språket; konversationerna som kändes så naturliga att man kunde höra dem sägas i huvudet, de inre monologerna, så passande för varje karaktär. Karaktärerna, som är stereotyper men ändå får ett eget liv, blir till personer och bryter sig ur mallen för hur de ska vara. Inget svart och vitt, bara gråzon. Det enda som är monokromt är snön som börjar falla en bit in i boken och sedan ligger som bakgrund för det drama som utspelas och lämnar avtryck i dess täcke - fotavtryck och blodspår... 


Kandidatuppsatsen

Ämnesvalet till min kandidatuppsats är äntligen klart. Jag kommer att titta på de kulturspecifika företeelserna i Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist och analysera hur de har översatts till spanska. Det känns klockrent och jättekul, jag hade faktiskt inte läst boken innan jag bestämde mig men det är sprängfylld med saker där jag bara frågar mig "HUR??", hur sjutton har man lyckats översätta detta till spanska så att det är förståeligt i deras kultur? Referenser till Sällskapsresan, Sveriges politik under 70-80-talet, snus och versen "Livet är underbart när underlivet är bart" är bara några av de många mystierierna som jag kommer få svar på när jag läser översättningen. Spännande, eller hur? :)


Avslöjande önskelista

Som komplement till min tidigare publicerade topplista tänkte jag på förslag från K även lägga upp en önskelista med böcker jag brukar hålla utkik efter som jag gärna skulle vilja äga. Den är väldigt specifik, har inga direkta författare som jag läser allt från. Eller jo, det har jag, men jag har redan alla deras böcker. Så det går ju inte. Men jag har i alla fall fått ihop några romaner. Och lite seriealbum.

A Knife of Dreams av Robert Jordan

Brideshead Revisited av Evelyn Waughn (den svarta utgåvan med en rökande man på framsidan)

The Vampire Lestat av Anne Rice

One Flew Over the Cuckoo’s Nest av Ken Kesey

Stranger in a Strange Land av Robert A Heinlein

The Time-Travelers Wife av Audrey Niffenegger

Pride and Prejudice and Zombies av Seth Grahame-Smith

Animal Farm av George Orwell

Walt Disney’s Hall of Fame: De stora serieskaparna: Don Rosa 1 och 4-10 (Dessa är alltså stora seriealbum. Det finns 10 stycken med Don Rosa, den mest geniala Kalle Anka-tecknaren genom tiderna.)

Annars är ett stalltips när det gäller mig att böcker gör mig glad, vilken det än är. Varför säger man stalltips egentligen? Har det med trav att göra?


Tacka gudarna för Campusbutiken!

Jag är just nu mitt uppe i ämnesvalet inför min kandidatuppsats, och har efter mycket om och men lyckats välja i alla fall område, som blir översättning. Jag är jättehypad och glad, det är verkligen ett område av personligt intresse och något jag vill syssla med i framtiden. Men jag har som sagt inte kommit fram till exakt vad jag ska undersöka. En av professorerna på min institution föreslog boken Konsten att översätta av Rune Ingo som en bra inspirationskälla. Efter att ha kikat runt på olika internetbokhandlar bestämde jag mig ändå för att köpa den i butik för att slippa vänta på leveransen - jag har tyvärr lite tidspress på mig att bestämma mig. När jag kom till Akademibokhandeln visade det sig dock att den kostade närmare 500 kronor, ungefär det dubbla jämfört med internetpriset. Snåljåpen i mig protesterade högljutt, samtidigt som jag verkligen ville komma till skott med att börja läsa in mig på ämnet. 

    Jag var trött och seg efter träning och ville egentligen bara hem så fort som möjligt, men bestämde mig för att kolla om den fanns på Campusbutiken, med ganska små förhoppningar. När jag kom dit hittade jag istället både "Konsten att översätta" och Ingos föregående bok, Från källspråk till målspråk. Jag fick båda böckerna för drygt 300 kronor. Ibland lönar det sig att envisas och inte välja första bästa.
   På väg hem, med upplyft humör efter framgången, stannade jag förbi på Akademibokhandeln Sergel eftersom jag visste, efter ett tips från
K, att de hade utförsäljning och halva priset på allt. Det var totalt kaos i butiken, med en kassakö som slingrade sig runt i en stor cirkel, men jag hade lagt vantarna på ett ex av The Uncommon Reader av Alan Bennet som jag bara skulle ha, så jag uthärdade och var ute i kylan inte allt för lång tid senare.
     Väl hemma igen ska jag nu sätta tänderna i lite uppsatsresearch.