Bokslut 2010

Slutet på året närmar sig och det är dags att sammanfatta vad man har hunnit med bokåret 2010. Inte en särskilt lång lista, men jag försvarar mig med att flera av böckerna är runt 800 sidor, för att inte tala om Shantaram med närmare 1000. Och så har ju plugget tagit upp mycket tid...


LÄST 2010:

The Historian av Elizabeth Kostova

Vem var Dracula? av Radu Florescu

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

The Uncommon Reader av Alan Bennet

The Importance of Being Earnest av Oscar Wilde

Ay, Carmela av José Sanchis Sinisterra

A Crown of Swords av Robert Jordan

Pedro Páramo av Juan Rulfo

The Island of Dr Moreau av HG Wells

The Time Machine av HG Wells

Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? av Björn Sortland

Snow In August av Pete Hamill

Shantaram av Gregory David Roberts

The Path of Daggers av Robert Jordan

Stadshuset i Stockholm av Mats Wickman

Winter's Heart av Robert Jordan

Life of Pi av Yann Martel

Crossroads of Twilight av Robert Jordan

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson

The Hound of the Baskervilles av sir Arthur Conan Doyle

Robert Jordans böcker har ingen länk till min recension eftersom jag inte recenserade dem. Det är faktiskt andra gången jag läser igenom serien och mitt intryck av dem är därför inte så fräscht att jag känt för att recensera dem. Men faktumet att jag orkat läsa dem två gånger kanske är omdöme nog? Jordans verk är episkt, och alla som kallar sig fantasyälskare måste ha läst dem :)

Tidig julklapp

Såhär lagom till jul kom äntligen ett paket från Bonnier i posten med Svenska kulter av Anders Fager som jag vann i en utlottning hos Tankar om text för ett tag sedan. Perfekt vinterläsning! Recension kommer så snart jag hunnit sätta tänderna i den.

Nu blir det till att slå in egna julklappar...

The Hound of the Baskervilles

Författare: Sir Arthur Conan Doyle
Publiceringsår: 1902

Charles Baskerville hittas död med ansiktet ner i grusgången utanför sitt estate. Skrämdes han ihjäl av Baskervilles hund, en djävulens skapelse som förföljt Baskervilleätten i hundratals år, eller är det en mänsklig hand med i spelet? Sherlock Holmes och Dr Watson blir inblandade i fallet när Charles arvinge, Henry Baskerville, anländer från Kanada för att bosätta sig i Baskervillehuset. Kommer han att gå samma öde till mötes som sin farbror?

Till en början vågade jag inte läsa boken på kvällen. Jag kände mig extremt lättskrämd och vidskeplig, men med Conan Doyles beskrivningar av den öde heden som Baskervillehuset ligger på kunde jag alltför lätt föreställa mig djävulshunden komma springandes emot mig som den antas ha gjort mot Charles Baskerville. Stämningen lättades upp allt eftersom, dock, och jag kunde slutföra läsningen även efter mörkrets inbrott. (
Frågan är bara hur jag ska klara av att läsa Svenska kulter som jag just vunnit.)

Jag har tidigare recenserat The Adventures of Sherlock Holmes, en samling lite kortare äventyr med detektiven vi älskar. Min enda negativa kommentar då var att de var för korta, och jag tror att det var något mer i stil med Baskervilles hund som jag förväntade mig då. Med andra ord var denna lilla sekelskiftesdeckare helt i min smak, precis allt man förväntar sig av ett äkta Holmesäventyr med oväntade avslöjanden, hemliga intriger och skarpsinniga iakttagelser. Allt relaterat genom Watsons sympatiska och ivriga karaktär.